V moderni dobi, ko ima povprečno gospodinjsko praktično dnevno potrebo po kartušah in tiskanju kakšnega dokumenta, recepta za v kuhinjo ali pobarvanke za otroke, je skorajda obvezna naprava v vsaki hiši tiskalnik.

Pred izbiro modela kartuše, ki ga boste kupili, pa je dobro preučiti več dejavnikov. Kupiti poceni tiskalnik ne pomeni vedno privarčevati. Ob samem nakupu že, ampak najnižji razred tiskalnikov ima po navadi dražji potrošni material, ni pa vedno tako. Kot prvi kriterij za odločitev, mora kupec dobro premisliti kakšen tisk potrebuje. Ali je več ali manj tiska v črno beli barvi, ali se tiska tudi barvno.

Brizgalni ali laserski tiskalnik?

Prednosti brizgalnega tiskalnika:

 • cenejši potrošni material, vendar namenjeni manj kopijam – kartuše
 • cenejši tiskalniki
 • več ali manj barvni tiskalniki, v večini tudi multifunkcijske naprave
 • namenjeni občasnemu tiskanju
 • ob daljši dobi ne-tiskanja se barva zasuši
 • počasnejši, vstopni razred tiskalnikov tiska približni 6 do 10 strani na minuto

Prednosti laserskega tiskalnika:

 • dražji potrošni material, vendar namenjeni več kopijam – kartuše
 • cenejši modeli samo tiskalniki, dražji tudi multifunkcijske naprave
 • barvni tiskalniki zaradi stroška potrošnega materiala (kartuš) niso namenjeni domači uporabi
 • tonerji oziroma prah v njih se ne zasuši
 • robustni, namenjeni tiskanju velike količine kopij
 • hitro tiskanje, vstopni razred laserskih tiskalnikov tiska 20 strani na minuto ali več

Kakšen tiskalnik torej izbrati?

Kot je bilo omenjeno že prej, morate določiti, kakšen tisk želite – barvni ali samo črno beli. Če je vaša izbira črno beli tisk, dileme skorajda ni. Laserski črnobeli tiskalniki se na trgu danes dobijo od 60 € naprej. Govorimo o golem tiskalniku. Priporočljivo pa je, da ima naprava tudi optični čitalec. Take multifunkcijske laserske naprave, ki ponujajo črno beli tisk, se na trgu dobijo za dobrih 100 €. Barva oziroma prah v tonerju se vam ne bo zasušila, tudi če več mesecev ne boste tiskali. Potrošni material je sicer dražji ob samem nakupu, tonerji v vstopnem razredu tiskalnikov stanejo od 50 € naprej, vendar z enim tonerjem lahko natisnete 1000 ali več črnobelih kopij. Barvni laserski tiskalnik ni priporočljiv za domačo uporabo, saj predstavlja prevelik strošek ob menjavi vseh tonerjev, črno belega in barvnih. Barvni so minimalno trije, rdeče, moder in rumen. V kolikor imate potrebo po barvnem tiskalniku, je boljša izbira brizgalni tiskalnik. Brizgalni tiskalniki v vstopnem razredu so več ali manj tudi multifunkcijske naprave, torej ponujajo kopiranje in skeniranje dokumentov. Potrošni material je cenejši oziroma je cena odvisna od samega proizvajalca. Pred nakupom je torej priporočljivo vprašati prodajalca, kakšna je cena samih kartuš in za koliko kopij so namenjene. Slabost brizgalnih tiskalnikov je možnost zasušitve kartuš. Priporoča se, da se na vsake toliko natisne nekaj črnobelih in barvnih kopij, pa čeprav po nepotrebnem. Tako se barva v brizgalnih šobah ne bo zasušila in kartušo boste lahko izkoristili do izpraznitve. V kolikor se barva zasuši, pa ni problem samo v tem, da ste izgubili preostanek barve v kartuši, posledice lahko utrpi tudi vaš tiskalnik. In glede na cene na trgu, je v primeru zasušitve popravilo tiskalnika ne rentabilno. Garancijski roki tiskalnikov so ravno zaradi teh težav relativno kratki, večina proizvajalcev ob nakupu dodaja 1 leto garancijske dobe.

By admin