Akrilne barve in njihova uporaba

Akrilne barve sodijo v ene izmed najpogosteje uporabljene barve za slikanje na platno. Akrilne barve so dokaj enostavne za uporabo in kupimo jih lahko v vseh trgovinah, kjer prodajajo slikarski material. Akrilne barve lahko tudi kupimo preko interneta  si tako prihranimo čas. Akrilne barve se zelo hitro sušijo, zato so uporabne za vse, ki ne morete čakati več dni ,da bi se vaša umetnina posušila. Z akrilnimi barvami lahko rišemo portrete, podeželja, naravo, tihožitja… Z temi barvami lahko lepo poudarimo nianse in smo lahko zelo natančni in precizni. Akrilne barve so najbolj vsestranske barve . Če akrilnim barvam dodamo vodo lahko z njimi dosežemo akvarelne učinke  na papirju. Z akrilnimi barvami lahko slikamo na veliko različnih površin kot so: papir, platno, kovina, les, z njimi lahko slikate po stenah in avtih. Barve se hitro sušijo za razliko od oljnih in akvarelnih barvah. Če pa želite upočasniti sušenje pa lahko dodate imenovano zavoro in upočasnite proces sušenja, tako imate več časa, da dosežete to kar želite z vašo mojstrovino. Če želite, da vaša slika izgleda kot ,da je naslikana z oljnimi barvami, akrilnim barvam sestavino, ki daje učinek oljnih barv.

Uporaba oljnih barv:

Potrebovali boste paleto za mešanje barv ali pa kakšen kos papirja ali večjo ploščo, kamor boste iztisnili želeno barvo. Veliko ljudi uporabi tudi mokro krpo ali bisačo, tako ostanejo akrilne barve dlje prožne in jih kasneje ni treba veliko redčiti z vodo. Akrilne barve so nekoliko kremaste in trdne strukture, zato jim po večini dodamo malo vode saj postanejo mehkejše in lažje za uporabo. Akrilne barve se sušijo zelo hitro zato je priporočljivo, da jih ne izpostavljamo zraku predolgo časa. Dobro je imeti kakšno špricalko, s katero postopoma močite in dodajate vodo k akrilnim barvam. Po končanem delu lahko akrilne barve pokrijete z folijo ali jih vstavite v tesnilno posodo, tako bodo barve ostale sveže in ohranjene. Barve bodo tako ostale vlažne do naslednjega dne ali pa še dlje.

Priprava platna:

Preden začete z svojo umetnino oz. ustvarjati morete znati pripraviti tudi platno. Platna se pojavljajo v vseh oblikah in velikostih. Od vsakega posameznika je odvisno kakšno platno bo izbral in kaj želi na platno naslikati. Preden začnete platno dobro obrišite z čisto, mehko krpo. Platno postavite na stojalo in si nastavite primerno višino in naklon. Stojala so nujen pripomoček pri slikanju na platno. Pomembno je da se ob pripravi čimmanj z prsti dotikate platna, saj se hitro pojavijo neželjene sledi ali packe.

Dodajte skico!

Neposredno na platno lahko rahlo z svinčnikom narišete oz skicirate želeno sliko. To vam bo pomagalo pri končni sliki, saj lahko brišete in popravljate detajle , ki so narisani z svinčnikom. Če ste manj spretni in nimate veliko žilice za risanje potem lahko skico ali sliko skopirate na paus papir in jo prerišete na platno. Ko dosežemo želeno skico, skico nekoliko bolj grobo poudarimo z svinčnikom.  Sledovi svinčnika se morajo videti vendar pa ne smejo biti preveč temno saj se lahko kasneje vidijo sledovi svinčnika na akrilnih barvah. Skica je ključnega pomena za končni izdelek, zato pri tem bodite še posebej natančni.