Zakaj je Sredozemlje svetovna in ena izmed vodilnih sil sveta? Da bi lahko razumeli zakaj se vedno več ljudi odloča za križarjenje po Sredozemlju moramo razumeti kako je zgodovina vplivala na to vodilno velesilo.

Sredozemlje je bilo nekoč globoka, suha dolina, pred približno petimi milijoni let, ki je razdelila tri celine, Evropo, Afriko in Azijo, dokler ni bila narejena kataklizmična odprtina v podpornem zidu, ki je zadrževala Atlantski ocean na zahodu, danes Gibraltar ni bilo morja, ki ga poznamo danes. Začela se je ogromna kaskada vode, ki je poplavljala celoten Sredozemski bazen, v procesu, ki je trajal več let in tako se je rodilo novo morje.

Če natančneje analiziramo geografsko konfiguracijo tega novega morja, ugotovimo, da je precej oblikovana iz številnih morij: Alboran, Lione, Tirrhennian, Jonsko morje, Egejsko morje, Jadransko morje itd. z lastnimi značilnostmi. Na splošno je to zelo globoko morje, od 3000 do 4000 metrov globoko, kar omogoča, da tam uspeva več vrst kitov, pa tudi mečarice, tune in delfini, ki jih sodobne jahte med križarjenjem na Sredozemlju pogosto srečujejo.

Med križarjenjem po sredozemlju bomo imeli moč videti ne samo čudovito pokrajino pač pa bomo lahko okušali tudi njihovo pristno in tradicionalno hrano.

Kako je nastalo Sredozemlje?

Sredozemlje je relativno zaprto morje, z rahlo izmenjavo vode z Atlantikom v Gibraltarski ožini in s Črnim morjem v Bosphorous Straits, v Istanbulu. Sueški kanal na skrajnem vzhodnem koncu zagotavlja le umetno, čeprav plovno povezavo z Rdečim morjem. Afriške in azijske obale so zelo suhe in ravne, medtem ko so evropske obale, čeprav niso pod močnimi padavinami, bolj gorske in bolj zelene, z bolj zmerno klimo. Pri križarjenju na Sredozemlju bomo imeli moč videti ne samo čudovito razgibano pokrajino pač pa tudi posebne vrste živali, ki se zadržujejo samo na tem področju.

Ker se afriška celina počasi pomika proti evropski celini in je to vzrok za dvig Alp, je v Zemljini skorji razpoka, zaradi česar so nastali  vulkani Etna, Stromboli in Vesuvius v Italiji in Santorino v Grčiji. To je tudi vzrok neobičajne seizmične aktivnosti na tem območju.

Resultado de imagem para caribbean cruising

Splošno podnebje je blago in zmerno, pravzaprav se imenuje “Sredozemlje”, na njega vpliva vroč in suh zrak, ki prihaja iz Sahare poleti, zaradi česar je primeren za idilične počitnice poleti in hladnejšega zraka iz Atlantskega oceana pozimi. Ta vrsta podnebja je bila dejansko zelo primerna za razvoj človeške civilizacije.

Nedavna zgodovina Sredozemlja in kako to vpliva na križarjenje

Sredozemlje je od nekdaj doživljalo nešteto nemirov, ki so jih povzročili predvsem pohlep za bogastvo in prizadevanja za moč nekaterih voditeljev Sredozemlja. Veliko imperijev je prišlo in odšlo, nekateri so ustvarili meč, drugi trgovino. Ladje so postale večje in bolj primerne za soočenje z oceani, tako da so se daljni potomci Feničanov spet odpravili proti zahodu, da bi odkrili, osvojili in naselili nove dežele obeh Amerik.

Piratstvo, posilstvo in plenjenje so se nadaljevali na osamljenih obalnih območjih vse do prejšnjega stoletja. To je razlog, da na Sardiniji, ki je bila posebej nagnjena k napadom, ni nobenih mest na obali, razen tistih, ki so jih ustanovili Feničani. Morje je bil vir strahu in danes boste ugotovili, da so vse stare kmečke hiše zgrajene v vdolbinah med skalami, dobro skritimi od morja.

Iz križarke po Sredozemlju bomo lahko opazili upostošenje zaradi poratstva.

Resultado de imagem para caribbean cruising

Več info na:http://www.pozejdon-turizem.com/?route=product/product2&type=krizarjenja&id=67

 

By admin

Related Post