Mnogi izmed nas smo že velikokrat vstopili v prostor v katerem smo želeli impresionirati svojega bodočega delodajalca a nismo vedeli kako to storiti.  Vstopite v konferenčno dvorano in se srečate z ogromno odločitvijo …

Kateri je najboljši konferenčni sedež? Naj sedim blizu šefa? Kje na svetu naj sedim ?!

Kje sedite na sestanku je veliko bolj pomembno kot si mislite. Psihologi se že mnogo let ukvarjajo s idejo optimalne izbire sedenja za bodočo službo. Znanost ima za nas nekaj odličnih nasvetov, kje sedeti za konferenčno mizo in kako optimizirati naše sedeže.

Niso vsi konferenčni sedeži enaki!

Okoljski psiholog Robert Sommer je prvi ugotovil, da kje na sestanku sedim, močno vpliva na več stvari:

  • Dojemanje ljudi o vas – kako označujete svoje ozemlje?
  • Vaše občutke do drugih in kaj govorite na sestanku – se vam zdi, da ste vključeni ali izključeni?
  • Stanje v odnosih z drugimi v sobi – kako blizu ste šefu?

Korak # 1: Vaš načrt igranja sedežev:

Tu je slika običajne konferenčne dvorane:

Kateri stol bi vi izbrali?

Položaj A: Igralec moči

Ta konferenčni sedež je običajno rezerviran za šefa, VIP-ja ali osebo, ki vodi sestanek. To še posebej velja, če je za njimi zaslon projektorja.

Položaji B&C: Zavezniki

Ljudje, ki sedijo tik ob šefu, po navadi veljajo za največjo podporo igralca moči(šefu). To je lahko resnično ali ne. Vendar je priročno, da lahko šepetate stvari na uho šefa. Prav tako je večja verjetnost, da vas šef zasliši, če skupina govori vse naenkrat. Doktor Richard Winters s klinike Mayo, ki je tudi strokovni in izvršni trener za voditelje zdravstvenega varstva, to imenuje bočna stališča:

»Ko sedite v tem položaju, lahko z lahkoto vplivate na tok sestanka. Lahko opozorite na teme itn. Lahko pozovete, da pospešite ali upočasnite dnevni red. “- dr. Richard Winters

Kakšna je razlika med B in C konferenčnimi sedeži? Predvsem za levi ali desni izbor.

Položaj D: Srednji

Srednji konferenčni sedeži bodo dobili manj stika z očmi in manj časa za govor,  preprosto zaradi narave mize. To je lahko dober kraj za previdno stanje. Če nimate druge izbire in morate sedeti na sredini, bodite pripravljeni spregovoriti, če želite biti slišani. Notranji nasvet: Če se nagnete naprej in rahlo dvignete roko, lahko pridobite pomemben komentar.

Položaj E: Kandidat

Če sedite nasproti svojega šefa, raje veliko povejte. Ko se z nekom srečujemo, se običajno počutimo bolj nasprotno od njih. Zavedajte se tega, če se boste znašli na tem sedežu. Če želite biti nasprotnik bodite pripravljeni spregovoriti in neposredno nagovoriti igralca moči. Če ne želite biti nasprotnik  pa ste vendar prisiljeni na ta sedež, bodite bolj verbalni in neverbalni. Če želite nasprotovati sedežu, se več nasmejte, več prikimavajte in dajte več podpornih povratnih informacij. Notranji nasvet: Včasih, če dve osebi vodita sestanek, vzameta oba konca mize. To je odličen način za fizično prikazovanje uravnoteženega razgledišča z informacijami, ki prihajajo z obeh strani.

Položaj F: Obstranski sedeži

Bi radi sestanek zapustili zgodaj? Ne želite biti slišani? Niste igralec moči? Potem je stranska črta sedenja prava za vas. To je lahko blizu vrat, še posebej, če morate zapustiti konferenco pred časom.

By admin