Camlock, imenovan tudi greben, je hitra spojka za zrak, ki je sestavljena iz moškega “adapterja” in ženskega “spojnika”. Adapter ima utor na zunanji strani, ki je obremenjen z “odmično roko” na zunanji strani spenjače. Običajno se uporabljajo za naftno ali kemično uporabo.

Britanske spojke

Pomožni gasilec Bernard Hailstone pritrdi spojko za zrak na hidrant, nekje v Londonu, 1940. Imenuje se tudi John Morris Coupling, uporabljajo jih, Združeno kraljestvo, Irska, Nova Zelandija, indijske in hongkonške gasilske enote. Na voljo so v dveh velikostih.

Hozelock

Okoli leta 1955 je Hozelock Ltd v Združenem kraljestvu izumil in patentiral mednarodno standardno plastiko, ki se sedaj uporablja z vrtnimi cevmi. Koncept je bil razvit za nadomestitev kovinskih konektorjev cevi v rudnikih premoga, ki so bili nagnjeni k povzročanju statičnih isker in možnosti eksplozij metana. Hitre spojke za zrak iz plastike zdaj univerzalno uporabljajo vrtnarji po vsem svetu.

Tankwagen prirobnice

TW sklopke ali hitre spojke za zrak tankerjev, so bile prvotno opredeljene z DIN 28450, zdaj pa so določene v standardu EN ISO 14420-6. Spojke se pogosto uporabljajo v petrokemični, kemični in živilski industriji.

Resultado de imagem para spojke

Quick-connect cevne spojke

Različni proizvajalci prodajajo isti stil hitrega priključka vrtne cevi. Konstrukcija je po zasnovi podobna plastični izvedbi Hozelock, saj ima ženska sklopka vzmetno zunanjo cev, ki se pritrdi na moško spojko, vendar sta oba spenjača običajno izdelana iz medenine in moška spojka nima gumijastega O-obroča kot na spojkah Hozelock.

Air King

“Air King”  univerzalna hitra spojka za zračno cev, znana tudi kot “Chicago style” , običajno najdemo na velikih pnevmatskih orodij, kot jackhammers. Priključek se šteje za “univerzalen”, ker se skupna dvokrilna glava uporablja za vse velikosti od 0,25 do 1 palca (6 do 25 mm).

Barcelona

Španska spojka za protipožarno cev

To spenjanje uporabljajo španski gasilci in ga določa španski standard UNE 23400.  To je brezkontaktna hitra spojka za zrak s tremi vpenjalnimi zatiči in je na voljo v več različnih velikostih, vključno z Barcelono 25 (25 mm cev), Barcelona 45 (45 mm cev) in Barcelona 70 (70 mm cev)

DSP

Francoska cevna spojka, združljiva z Guilleminovimi spojkami, vendar se uporablja za različne namene. V skladu z NF S61-704 in NF S61-705.

Na voljo v naslednjih velikostih:

  • DSP ND 40 Primerno samo za dovod (tlak), ne sesanje.
  • DSP ND 65 Primerno samo za dovod (tlak), ne sesanje.
  • AR ND 100 Primerno za dovod (tlak) in sesanje.

Gozdarska sklopka

Ta je bila razvita s strani kanadske metalurške družbe za kanadske gasilce v požaru leta 1977, da bi premagala težave z izgubo vode v povezavi s Storzovimi priključki manjšega premera.

Geka spojka za parno cev

To je brezkontaktni bajonetni spojnik za cevovode, ki ga je prvotno izdelalo podjetje Karasto in ga odlikuje profil tesnila, ki ima ploski zunanji obroč ter ga obdaja kupolasti srednji del in razdalja med kremplji 40 mm. Včasih se imenuje “hitra spojka” ali “spojka za zrak s kremplji“. Temelji na zasnovi spojke za gašenje požara Giersberg (predhodnik Storzovega sklopke), ki jo je razvil Julius Oehler v poznih dvajsetih letih in je bil patentiran leta 1932. Ime GEKA je nastalo iz kombinacije Giersberga. in Karasto. Te spojke se uporabljajo predvsem za vrtnarjenje in namakanje, vendar jih Nova Zelandija uporablja za nekatere požarne ukrepe.

Podrobneje na:www.hidra.si

 

By admin